Autoverkoopondersteuning met resultaat
  • 085 500 11 77
  • info@privatecars.nl

TIPS & TRICKS ONDERHANDELEN

Vaak begint het onderhandelen al bij het eerste contact met een potentiële koper. De vraag "wat is de uiterste prijs?" zal hoogst waarschijnlijk gesteld worden. Geef duidelijk aan dat het mogelijk is om te onderhandelen of dat het juist niet mogelijk is om te onderhandelen, omdat je de auto voor de uiterste prijs hebt aangeboden.

Probeer niet direct de prijs omlaag te doen, hierdoor verlies je namelijk onderhandelingsruimte tijdens de "echte" onderhandeling. Als je wel gelijk iets van de prijs af doet, geef dan duidelijk aan dat over de nieuwe prijs nog weinig te onderhandelen valt. Hiermee voorkom je het spreekwoordelijk gezegde "je geeft ze eerst een vinger, daarna pakken ze je hele hand"

Tip: Verbeter je onderhandelingspositie door de Private Cars Technische Verkoopkeuring en de Private Cars Garantie.

Bezichtiging en proefit
Probeer altijd de potentiële koper te overtuigen om vrijblijvend bij de auto te komen kijken en een proefrit te maken. Doe dit voorstel bijvoorbeeld ook als de vraag wordt gesteld "wat is de uiterste prijs?" en geef erbij aan dat tijdens de bezichtiging eventueel over de prijs kan worden onderhandeld.

Tijdens de bezichtiging kun je het echt over de auto hebben en speelt de emotie van de potentiële koper een grotere rol. 

Laat de auto zichzelf verkopen, door ervoor te zorgen dat de auto er tijdens de bezichtiging en proefrit er heel netjes bij staat, kleine probleempjes verholpen zijn (bijvoorbeeld dat alle vloeistoffen zijn bijgevuld) en alle papieren in orde zijn. De koper zal dan sneller tot aankoop overgaan.

De "echte" onderhandeling
Als de potentiële koper tijdens de bezichtiging en proefrit negatieve punten opsomt of over de prijs begint, dan weet je dat je weer een stap verder bent. De potentiële koper laat namelijk blijken dat hij/zij geïnteresseerd is, ook als die persoon negatief punten opsomt. Een potentiële koper die niet meer geïnteresseerd is zal namelijk weinig vragen stellen en zo spoedig mogelijk willen vertrekken.

Vanaf nu begint het "echte" onderhandelen. Blijf ten alle tijden positief over de auto, ook al mankeert er wellicht iets aan. Benadruk de sterke punten van de auto en probeer de (prijs)grens op te zoeken bij de potentiële koper. Leid de aandacht op de eventuele negatieve punten af door de positieve punten van de auto te herhalen.

Geef niet direct teveel weg en probeer jezelf aan je eigen uiterste prijs te houden. Het is zeker waar dat je deze verkoopkans niet zomaar moet laten schieten, maar het moet niet ten koste van alles gaan. Waarschijnlijk zijn er ook wel andere potentiële kopers die miminaal hetzelfde bod zullen doen of zelfs meer. 

Het technisch verkoopkeuringsrapport en de NAP tellerstandhistorie zijn overtuigende middelen om te laten zien tijdens de onderhandeling. Zeker als er twijfels zijn bij de potentiële koper over de technische staat van de auto of de juistheid van de kilometerstand.

Met het verkoopkeuringsrapport in de hand kun je alle technische vragen van de potentiële koper beantwoorden. 

Om het beste (financiële) resultaat te behalen moet je de potentiële koper zien te overtuigen, zonder teveel van de prijs af te doen. Je kunt zeggen dat je dan de juiste commerciële vaardigheden moet bezitten, maar vaak is het ook gewoon proberen en doen. 

Tip: Probeer tijdens het onderhandelen zakelijk over te komen (je emoties zoveel mogelijk verbergen) en laat vooral de potentiële koper praten en met de voorstellen komen. Jij hebt immers al de verkoopprijs vermeld in je advertentie, geef dit ook als reactie terug indien nodig.


<< Tips & Tricks proefrit                                                         Tips & Tricks overdracht >>

Bekijk de pakketten

Verkoop met Private Cars

  • Goede verkoopprijs
  • Vakkundige ondersteuning
  • Snel en goed online adverteren
  • Uitstekende verkooppositie
  • Serieuze kopers

Heeft u een vraag?

Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact op:

Telefoon:     (07:30 - 21:30 uur, ma t/m za)
E-mail:       info@privatecars.nl

Verkoopprijs vergelijker

Samen met Private Cars verkoop je de auto echt voor de beste prijs.
Bereken uw winst