Autoverkoopondersteuning met resultaat
 • 085 500 11 77
 • info@privatecars.nl

TIPS & TRICKS SCHOONMAKEN AUTO

Heb je een vrij nieuwe auto, dan kan de auto er snel en gemakkelijk netjes bij worden gezet. Toch is het wellicht verstandig om onderstaande tips & tricks te lezen. Dit moet je zeker doen als je een wat oudere auto hebt.

Snelle manier om de auto er netjes bij te zetten:

 • Buitenkant auto goed wassen
 • Velgen reinigen met velgenreiniger
 • Banden voorzien van bandenzwart 
 • Ruiten binnen en buiten schoon maken, ook de spiegels
 • Vochtige doek over dashboard en kunstof delen halen, eventueel bekleding
 • Binnenkant auto goed uitzuigen

Heb je een wat oudere auto lees dan onderstaande tips & tricks voor het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van de auto, binnen 5 minuten heb je een beeld wat je kunt doen om de auto er echt netjes bij te zetten.

Door voldoende tijd en aandacht te besteden aan het netjes maken van de auto, zal de auto hoogst waarschijnlijk sneller en beter worden verkocht, met veel minder gezeur en gedoe.

Als je er de tijd en gelegenheid voor hebt is het meestal het voordeligst om zoveel mogelijk zelf te doen, je kunt vaak veel meer dan je zelf denkt. Hierdoor zul je uiteindelijk het meeste verdienen.

Je kunt ook professionele bedrijven de auto laten schoonmaken en/of repareren, dit kost vaak wel iets meer. Toch kun je deze kosten terugverdienen, als hierdoor de auto sneller en beter verkocht wordt.

Tips & Tricks schoonmaken binnenkant auto (interieur):

Tips & Tricks schoonmaken buitenkant auto (exterieur):


TIPS & TRICKS SCHOONMAKEN BINNENKANT AUTO (INTERIEUR)


ALGEMEEN
Haal voor de verkoop alle persoonlijke spullen uit de auto, verwijder accessoires die je niet mee wilt verkopen. Doe dit voordat je foto's gaat maken.


STOFZUIGEN
Zuig de auto netjes uit, ook onder de matten en in de kofferbak. Haal de stofzuiger ook over de bekleding. Gebruik bij lederen bekleding een vochtige doek, die je over de bekleding heen haalt voordat je de auto uitzuigt.

Zuig ook de deurvakken, opbergvakjes, asbakken en het dashboardkastje uit.

Tip: Gebruik een spleet zuigmond op de stofzuiger.


AUTORUITEN
Maakt de autoruiten goed schoon aan zowel de binnen- als buitenkant. Maak ook gelijk de binnenspiegel, spiegeltje in zonneklep, tellerklok en navigatiescherm schoon.

Hiervoor kun je een schoonmaakmiddel zoals glassex gebruiken, er zijn ook speciale ruitenreinigers te koop. Zorg dat de ruiten streeploos schoongemaakt worden.

Glanzende ruiten laten de auto er weer nieuwer uitzien. Schone ruiten is ook voor de foto's erg belangrijk.

Komt er tijdens het sprayen van de ruitenreiniger vloeistof op de lederen bekleding, veeg dit dan gelijk weg om vlekken te voorkomen.

Tip:  Gebruik schoonmaakpapier voor het streeploos schoonmaken van de autoruiten, keukenrol werkt meestal ook goed.


INTERIEUR REINIGEN
Haal een vochtige doek over alle interieur delen heen. Het dashboard, het middenconsole, de binnenkant van de deuren, achterklep en de dorpels.

Gebruik een vlekkenverwijderaar om vlekken uit de bekleding te halen. Om het dashboard en andere kunstof delen mooi te laten glimmen gebruik een cockpitspray, gebruik dit nooit op het stuur of de pedalen.

Tip: Hang een geurverfrisser in de auto, vanille is een vaak gebruikte geur. Haal de geurverfrisser eruit als de potentiële kopers komen bezichtigingen, je wekt namelijk gauw de indruk dat je geurtjes wilt verbergen.TIPS & TRICKS SCHOONMAKEN BUITENKANT AUTO (EXTERIEUR)


ALGEMEEN
Demonteer accessoires die je niet mee wilt verkopen. Doe dit voordat je foto's gaat maken.


AUTO WASSEN
Was de auto met de hand of in een wasstraat. Van het wassen met de hand wordt de auto het beste schoon. Het is dan wel verstandig om naar een goede wasbox te gaan, zeker als je niet in het bezit van een hogedrukspuit bent.

Gebruik een anti-insectenreiniger om snel en gemakkelijk de insecten van de voorruit, spiegels, motorkap en bumper te verwijderen. Eerst de reiniger sprayen, even kort laten inwerken, daarna de auto afspuiten met een hogedrukreiniger. De anti-insectenreiniger niet laten opdrogen.

Het is natuurlijk ook prima om de auto door een wasstraat te halen, let wel goed op dat het een krasvrije wasstraat is. Kies dan voor een duur programma met hot wax of polish, zodat je de auto niet meer in de wax hoeft te zetten. Dit bespaart je dan weer tijd. In de wasstraat worden de insecten meestal niet goed verwijderd, doe het dan zelf op de bovenstaande wijze.

Voor het beste resultaat was de auto met de hand en poets de auto met speedwax, zodra de auto droog is.

Tip: Bij het wassen met de hand, vul de emmer op de volgende manier: leg de spons in de emmer en zet de spuitlans op de spons, laat nu de emmer vol lopen.


VELGEN
Maak de velgen goed schoon door het gebruik maken van een velgenreiniger. Spuit de velgenreiniger op de velgen en spuit de velgen goed schoon met een hogedrukreiniger.

De meeste wasstraten maken de velgen niet goed schoon, controleer dit direct nadat je uit de wasstraat komt. Als er nog vieze aanslag op de velgen aanwezig is, maak dan zelf in een waxbox de velgen goed schoon met velgenreiniger.

Echt schone velgen laten de auto er nieuwer uitzien.

Tip: Laat de velgenreiniger niet opdrogen.


BANDEN
Laat je de banden er weer als nieuw uitzien, door gebruik te maken van zogenaamde bandenzwart. Het makkelijkst en snelst is het gebruik maken van een bandenzwart spray.

Tip: Let er goed op dat er bij het gebruik van een spray zo min mogelijk op de auto zelf terecht komen, hou daarom tijdens het sprayen niet teveel afstand van de band als het waait.


POETSEN MET SPEEDWAX
Om een auto echt mooi te laten glimmen is het nodig om de auto te poetsen. Het makkelijkst en het snelst is het poetsen van de auto met een zogenaamde showroom shine of speedwax.

De speedwax spuit je op auto en kan daarna direct aansluitend met een droge doek worden uitgepoetst.

De auto gaat nu mooi glimmen. Een glimmende auto ziet er nieuwer uit en lijkt beter onderhouden.

Tip: Poets de auto niet in de volle zon. Poets de auto ook niet als de auto opgewarmd is door de zon, zet de auto dan eerst een tijdje in de schaduw.


AUTORUITEN
Maakt de autoruiten goed schoon aan zowel de buiten- als binnenkant. Na het wassen van de auto droogt het water op, hierdoor glanzen de ruiten namelijk minder. Maak ook gelijk de buitenspiegels goed schoon.

Hiervoor kun je een schoonmaakmiddel zoals glassex gebruiken, er zijn ook speciale ruitenreinigers te koop. Zorg dat de ruiten streeploos schoongemaakt worden.

Glanzende ruiten laten de auto er weer nieuwer uitzien. Schone ruiten is ook voor de foto's erg belangrijk.

Gebruik schoonmaakpapier voor het streeploos schoonmaken van de autoruiten, keukenrol werkt meestal ook goed.

Tip: Laat eerst de zijramen zakken en maak het bovenste gedeelte schoon, meestal zit hier een zwarte rand door de raamrubbers.  


DEURSPONNINGEN
Maak de deursponningen, deurranden en dorpels schoon. Hier hoort ook de achterklep bij.

Hierdoor ziet de auto er namelijk netter uit. Verwijder niet het vet van de scharnieren, dan kunnen ze gaan piepen.

Tip: Maak direct na het wassen de deursponningen schoon met een oude doek, eventueel met een sopje. De sponningen zijn dan namelijk nog nat van het wassen, waardoor je ze snel en gemakkelijk kunt schoonmaken.


KUNSTOF BUMPERS - AUTODELEN EN RUBBERS
Behandel zwarte (soms wit uitgeslagen) kunstof bumpers, andere zwarte kunstof delen en rubbers van de auto. De meeste behandelingsmiddelen geven weer een mooie kleur en werken kleine beschadigingen weg. De auto zal er hierdoor nieuwer uitzien.

Je kunt hiervoor het beste een speciale kunstof verzorger gebruiken, een kunstof verzorger kun je meestal ook voor de banden gebruiken.  


ONDER DE MOTORKAP
Maak onder de motorkap ook schoon, verwijder alle blaadjes en takjes. De potentiële kopers zullen meestal ook even onder motorkap kijken, als dit er netjes uitziet zullen ze minder twijfelen over de technische staat. 

Tip: Vul olie, koelvloeistof en ruitenreinigervloeistof bij tot maximum niveau, maak de dop van de olie en koelvloeistof schoon als er een geelkleurige smurrie aanzit.


LICHTE KRASSEN WEGPOETSEN
Lichte krassen kunnen redelijk eenvoudig met een polijstmiddel (polish) onzichtbaar worden gemaakt of zelfs volledig worden verwijderd. Als het kleine gedeeltes zijn waar lichte krassen zitten, dan kun je die met de hand wegpoetsen.

Het polijstmiddel breng je aan op een doek, waarna je met de hand de krassen wegpoetst. Verwijder het polijstmiddel met een schone doek en controleer of de krassen verminderd of weg zijn. Als het nodig is voer de handeling nogmaals uit.

Na het wegwerken van krassen verwijder alle polijstmiddelresten en poets het oppervlak met een poetsmiddel (wax). Door het wegwerken van lichte krassen ziet de auto er nieuwer uit.


MACHINAAL POETSEN
Heb je een wat oudere auto dan is het verstandig om de buitenkant van de auto volledig machinaal te laten poetsen/polijsten.

Dit kunnen je laten doen bij een poetsbedrijf. Meestal wordt door een poetsbedrijf dan ook gelijk de velgen, banden, autoruiten, kunstof bumpers, rubbers, deursponningen en onder de motorkap meegenomen.

Door het machinaal poetsen zal de auto echt mooi gaan glimmen. De auto zal er direct nieuwer uit zien en lijkt daarom ook beter onderhouden.

De meeste autohandelaren laten de auto machinaal poetsen, voordat de auto te koop wordt aangeboden.


LAKBESCHADIGINGEN
Behandel (kleine) beschadigingen door steenslag en roestplekjes met een lakstiftje. Behandel niet te grote beschadigingen, omdat het er dan vaak niet beter van gaat uitzien. Laat het herstellen van grote beschadigingen door een professioneel bedrijf uitvoeren.

Ruiterwisserarmen kunnen na verloop van tijd ook afbladderen, werk dit bij met zwarte verf.

Tip: Een lakstiftje met originele kleur kun je kopen bij de dealer of een autospeciaalzaak.


<< Tips & Tricks uiterlijke staat auto                  Tips & Tricks technische staat auto >>

Bekijk de pakketten

Verkoop met Private Cars

 • Goede verkoopprijs
 • Vakkundige ondersteuning
 • Snel en goed online adverteren
 • Uitstekende verkooppositie
 • Serieuze kopers

Heeft u een vraag?

Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact op:

Telefoon:     (07:30 - 21:30 uur, ma t/m za)
E-mail:       info@privatecars.nl

Verkoopprijs vergelijker

Samen met Private Cars verkoop je de auto echt voor de beste prijs.
Bereken uw winst